YeshuaBlokka

Nettverk for mennesker som har et forhold til Yeshua

Er Det Gamle Testamentet fortsatt relevant?

!cid_001901c830eb$db128150$0100000a@firmanavx5h9gc  Disippelskolen

 

Denne artikkelen er hentet fra clip_image002 Israel Today ( www.israeltoday.co.il ), April 2010 Forfatter: Ludwig Schneider Oversatt og bearbeidet av: Webpastor B.       Bibel sitater fra Nettbibelen – Bibelen med NT05

For mange kristne, er Det Gamle Testamentet (GT) en bok som er blitt erstattet av Det Nye Testamentet (NT). De anser GT for å være ”utgått på dato” og av begrenset litterær verdi, dog med visse unntak: Skapelsesberetningen, Noah og flommen, Salmene og noen av profetiene, i alle fall de som viser til Jesus, blir betraktet som relevante av kristne.

På samme måten som de fleste kristne lever sitt trosliv eksklusivt innen rammen av NT, baserte de første kristne sin tro ene og alene på GT. I det første århundre, på Jesu og apostlenes tid, eksisterte ikke NT overhodet.

Begrepet ”Gamle Testamente” forekommer ikke formelt i de Hebraiske Skriftene. På Hebraisk er boken kalt Tanach, et akronym* for Torah (Bibelens første 5 bøker eller de 5 Mosebøkene); Nevi’im (Profetene) og Cetuvim (Skriftene)                                                                               *(akronym (av gr.), initialord, også kalt bokstavord el. kortord, forkortelse som er dannet av første bokstav el. ledd i to el. flere ord som hører naturlig sammen, ev. et sammensatt ord. Eks. moms, NATO, edb, SAS -oversetters anm.)

Begrepet GT oppstod først i Vulgata, den latinske oversettelsen av Bibelen som bygger på Hieronymus’ oversettelse (382–405 e.Kr.). Vulgata baserer seg på Septuaginta, en gresk oversettelse skrevet i Aleksandria i Egypt i 250 f.Kr. (før Kristus). Begrepet ”Gamle Testamentet” eller ”Gamle Pakt” forekommer bare en gang i NT, i 2 Korinter brev 3:14: 14 Likevel ble deres sinn forherdet. For helt til i dag er dette sløret blitt liggende når det leses fra den gamle pakt, og det blir ikke fjernet, for det er i Kristus det blir tatt bort.”

Den Hebraiske betegnelsen for NT, er Brit Chadasha – beskrevet i Jeremia 31:31-37: ”
31 Se, dager skal komme, sier Herren da jeg slutter en ny pakt* med Israels ætt og Judas ætt, 32 en pakt som er annerledes enn den jeg sluttet med deres fedre den gang jeg tok dem ved hånden og førte dem ut av Egypt, den pakten med meg som de brøt, enda jeg var deres rette herre, sier Herren. 33 Nei, slik er den pakten jeg vil slutte med Israels folk i dager som kommer, lyder ordet fra Herren: Jeg vil legge min lov i deres sinn og skrive den i deres hjerte*. Jeg vil være deres Gud, og de skal være mitt folk. 34 Da skal ingen lenger lære sin neste og sin bror og si: «Kjenn Herren!» For de skal alle kjenne meg, både små og store, sier Herren. For jeg vil tilgi deres misgjerning og ikke komme i hu deres synd. 35 Så sier Herren, han som satte solen til å lyse om dagen og ordnet det så at månen og stjernene lyser om natten, han som rører opp havet så bølgene bruser, – Herren, Allhærs Gud, er hans navn: 36 Lar jeg disse ordninger vike, lyder ordet fra Herren, skal også Israels ætt for alltid opphøre å være mitt folk. 37 Så sier Herren: Hvis himmelen der oppe kan måles og jordens grunnvoller der nede kan utforskes, da vil jeg også forkaste hele Israels ætt på grunn av alt de har gjort, sier Herren.” *Utheving gjort av oversetter.

Gud har gitt oss en ny pakt, skrevet i våre hjerter, og Han vil aldri forkaste Israels ætt.

Vi trenger GT for å kunne vende tilbake til røttene for den kristne tro. Jesus sier i Johannes evangeliet 7:38: Den som tror på meg, fra hans indre skal det, som Skriften har sagt, renne strømmer av levende vann”. Jesus siterte regelmessig fra de Hebraiske Skriftene, og om Guds Sønn underviste fra GT, så bør vi gjøre det samme.

Da den oppstandne Messias gikk på veien til Emmaus sammen med to av sine disipler, forteller evangelisten Lukas oss: ”Og han begynte å utlegge for dem det som står om ham i alle skriftene, helt fra Moses av og hos alle profetene.” Lukas evangelium 24:27. Likedan er det når vi i Apostlenes Gjerninger leser om det jødiske samfunnet i Berøa som ”gransket skriftene daglig” for å se om Guds løfter om Messias stemte, så var det selvfølgelig GT de leste: 10 Så snart det ble natt, sendte brødrene Paulus og Silas til Berøa. Da de var kommet dit, gikk de til jødenes synagoge. 11 Jødene der hadde et edlere sinnelag enn de i Tessalonika, og de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte.” Apostlenes Gjerninger 17:10-11. Selv den jødiske forfatteren av største delen av NT, Paulus, refererte ene og alene til GT – igjen, på den tiden eksisterte ikke NT.

Evangeliene ble skrevet etter midten på det første århundre; brevene ble skrevet mot slutten av det første århundre, og det var først i 180 e.Kr. at NT ble kanonisert. Dette skjedde altså mange år etter at Jesus’ og apostlenes jordiske tjeneste var avsluttet. I dag har vi fordelen av å ha hele Bibelen, men det er umulig å tolke og å forstå NT uten å kjenne GT.

Selv Codex Sinaiticus*, som regnes som den originale versjonen av NT, er ikke eldre enn fra det fjerde århundre og er, delvis, en oversettelse til datidens dominerende språk, gresk. *(Codex Sinaiticus er eit svært viktig bibelsk handskrift. Det er 1600 år gamalt og blei funne på Katarinaklosteret i Sinaiørkenen. Dette manuskriftet inneheld blant anna det eldste kjente fullstendige nytestamentet. Fra: Arne Berges blog)

Kirkefedre, som Papias (60-125 e.Kr.) og Polykarp (82-165 e.Kr.) refererte til Matteus evangeliet på Hebraisk, en versjon som senere har gått tapt.

 

Godspeed

Webpastor B

www.agapesenteret.org

www.armyforchrist.org/gaza 

www.jesuspodkast.org

Reklamer

23. august 2010 - Posted by | Bibel, Disippelskap, Evangelisering, Gud, Jesus, Kristendom, kristenliv

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: