YeshuaBlokka

Nettverk for mennesker som har et forhold til Yeshua

Du høster hva du sår – Disippelskolen

!cid_001901c830eb$db128150$0100000a@firmanavx5h9gc Disippelskolen

 

city-of-jerusalem-seal

Ord fra Jerusalem

Ludwig Schneider

Israel Today

Oversatt og bearbeidet av Webpastor B

Du høster hva du sår

I tidligere tider, snakket de lærde i lignelser. Denne metoden, eller språk, gjorde det mulig for dem å forenkle undervisningen slik at ”vanlige” folk kunne forstå den.

Det greske ordet som tilsvarer det hebraiske mashal (lignelse) er mysteria, og kan oversettes med skjult hemmelighet som kun er åpenbart for visse privilegerte mennesker. Den hebraiske mashal-lignelsen betegner imidlertid noe som kan fattes av alle. Til spørsmålet: ”Hva kan man ligne dette med?” mottok man det fyndige svaret som begynte slik: ”mashal le… – som en…”. Slik er det også at lignelsen om såmannen i Matteus evg. 13 begynner.

Samme dag gikk Jesus ut av huset og satte seg nede ved sjøen. 2 Det samlet seg så mye folk omkring ham at han måtte gå ut i en båt og sitte i den, mens folkemengden sto inne på stranden. 3 Og han talte til dem i mange lignelser og sa:
        «En såmann gikk ut for å så. 4 Og da han sådde, falt noe ved veien, og fuglene kom og tok det. 5 Noe falt på steingrunn hvor det var lite jord, og det skjøt straks i været fordi jordlaget var tynt. 6 Men da solen steg, ble det svidd og visnet fordi det ikke hadde fått slå rot. 7 Noe falt blant tornebusker, og tornebuskene vokste opp og kvalte det. 8 Men noe falt i god jord og bar frukt: noe hundre, noe seksti, noe tretti ganger det som ble sådd. 9 Den som har ører, hør!» ( Matt 13:1-9 {BILDER PÅ GUDS RIKE})

Denne lignelsen er en manual for hvordan såmannen skal så. Poenget er ikke å så mye eller lite, men hvordan man sår. Det finnes evangelister som skryter av at de forkynner evangeliet til enorme forsamlinger av mennesker. Dette er jo tilsynelatende en god ting, men det bommer på hva Guds manual har som hovedprinsipp: kvalitet og ikke kvantitet.

{Såkornet er Guds ord. Åkeren er våre liv. Lignelsen handler om hvordan vi tar i mot Ordet – Oversetters anm.}

Jesu’ lignelse om såmannen antyder at bare en fjerdedel av såkornene som ble sådd falt i fruktbar jord. Noe av såkornene falt på veikanten, noe på steingrunn og noe falt blant torner. Bare de gjenværende såkornene falt i fruktbar jord og bar tretti, seksti, ja, til og med hundre foll (ganger det som ble sådd) avling.

Jesus starter med å fortelle at noe av såkornet falt på veikanten. Dette henviser til delelinjen mellom to åkre, noe som gjorde det uklart hvem som skulle høste avlingen her. Derfor ble såkornet liggende oppe i dagen og var et lett måltid for fuglene. Jesus viser her til de menneskene som sitter på gjerdet og ikke klarer å bestemme seg for hvilken side de hører til på. De forsøker å leve livet sitt i to verdener samtidig, uten noen gang å komme fram til et gjennomført og overbevist disippelskap.

Selv om såkornene som falt på stengrunn vokste raskt opp, kunne ikke aksene sette røtter dypt nok og dermed visnet aksene i solen like fort som de vokste opp. Her beskrives de menneskene som tar i mot budskapet med stor entusiasme, og som tror at nå vil livet bli lett og rosenrødt hele tiden. Deres oppfatning av disippelskap er at det dreier seg om de ”gode følelsenes” religion. Ved det første minste tegn på motgang, løper de av sted; prisen blir for høy for dem. De er ikke villige til å akseptere at troen og livet som disippel også krever arbeid og innsats.

Såmannen må også sørge for at såkornet ikke faller blant torner. Troen kan bli kvalt av bekymringstorner, eller velstandstorner. Selv de som til vanlig vandrer trofaste på disippelskapets vei, vil ofte kunne stoppe opp å tenke: ”Om jeg bare ikke hadde bekymringer for min familie, min helse eller min økonomi.” Dette skjer selv om vi skal ”[kaste] alle [våre] bekymringer på Ham” som bibelen formaner oss å gjøre.

Kast all deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere. (1. Peter 5:7)

I det samme avsnittet, ber Peter oss å ”Ydmyk dere da under Guds mektige hånd, så han kan opphøye dere når tiden kommer.” (1. Peter 5:6) Dessverre, ofte er det slik at når det begynner å gå bedre for oss, vil mange av oss falle tilbake til fristelsene – eller tornene – som ligger i velstanden.

I denne lignelsen lærer Jesus oss hva vi må være oppmerksomme på når vi sår (tar til oss Ordet – oversetters anm.), slik at vi ikke, på tross av store omkostninger og innsats, ender opp med en dårlig avling. Den personen som er nøye på at hans såkorn kun faller i fruktbar jord, vil kunne glede seg over hundrede foll avling.

Samtidig skal det lille som andre har bli tatt i fra dem.

For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har. (Matteus 13:12)

De late når det gjelder å så, er sjalu når de ser den store høsten til de som er flittige. Sjalusi er fra Djevelen og må ikke hindre den gode såmannen fra hardt arbeid for siden å høste sin belønning.

Jesus forklarer lignelsen om såmannen
18 Så hør nå hvordan lignelsen om såmannen skal tydes: 19 Hver gang noen hører ordet om riket og ikke skjønner det, kommer den onde og røver det som er sådd i hjertet. Dette er det som ble sådd ved veien. 20 Det som ble sådd på steingrunn, det er den som straks tar imot ordet med glede når han hører det. 21 Men han har ingen rot og holder ut bare en tid. Når han møter motgang eller forfølgelse for ordets skyld, faller han straks fra. 22 Det som ble sådd blant tornebusker, det er den som hører ordet, men dette livs bekymring og rikdommens bedrag kveler ordet, så det ikke bærer frukt. 23 Men det som ble sådd i den gode jorden, det er den som hører ordet og forstår det. Han bærer frukt: noe hundre, noe seksti, noe tretti ganger det som ble sådd.» (Matteus 13:18-23)

Godspeed

Webpastor B

Agapesenteret

Jesus Podkast

Hvorfor kristen?

Reklamer

15. juni 2010 - Posted by | Disippelskap, Gud, Jesus, Kristendom, kristenliv, Tro

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: