YeshuaBlokka

Nettverk for mennesker som har et forhold til Yeshua

Purim 28. februar 2010

Purim4 PURIM

Purim er en av helligdagene i den jødiske kalenderen som har mest glede i seg. På Purim minnes man tiden da den jødiske befolkningen i Persia ble reddet fra utryddelse.

PURIM HISTORIEN

Purim-historien er fortalt i Esters bok. Hovedpersonene i historien er Ester, en pen, ung jødisk pike som bodde i Persia, og hennes fetter Mordechai, som hun vokste opp hos. Ester ble tatt med til huset til Achashverosh, kongen av Persia, for å giftes bort til ham. Men kongen visste ikke at hun var jøde, ettersom Mordechai hadde sagt at hun ikke skulle røpe sin nasjonalitet.

Historiens "slemme" person er Haman, kongens rådgiver. Haman hatet Mordechai, fordi Mordechai nektet å bøye seg for ham. Derfor planla Haman å drepe det jødiske folk. Haman gikk derfor til kongen og fortalte ham at "Her er et folk som bor spredt for seg selv blant alle andre folk i alle ditt rikes landskaper. Deres lover er forskjellige fra alle andre folks. De holder seg ikke etter kongens lover, og det høver ikke for kongen å tåle dem." (Ester 3:8). Kongen la jødenes skjebne i Hamans hender og lot ham gjøre det som han selv syntes var det beste. Haman planla å utrydde alle jøder.

Mordechai overtalte Ester til å snakke med kongen på vegne av det jødiske folk. Dette var meget farlig for Ester, for den som våget å gå til kongen uten å bli innkalt spesielt, kunne risikere å bli dømt til døden. Ester fastet i tre dager for å forberede seg, og deretter gikk hun inn til kongen. Han tok imot henne med glede. Senere fortalte hun ham om Hamans planer mot hennes folk. Det jødiske folket var reddet og Haman ble hengt i galgen som han selv hadde forberedt til Mordechai.

Esters bok er annerledes, ved at den er den eneste boken fra Bibelen som ikke nevner Gud. Det nærmeste en kommer, er at Mordechai en gang nevner at jødene vil bli reddet av en annen, som ikke er Ester.

FEIRINGEN

Purim feires på den 14. dagen i måneden Adar, som vanligvis faller rundt mars. Den 14. Adar er dagen som Haman hadde valgt for å utrydde jødene. Når det er skuddår, og en har to Adarmåneder, feires Purim i den andre måneden, slik at den alltid faller en måned før Pesach.

Ordet Purim betyr lotteri, og henviser til loddtrekningen som Haman brukte for å bestemme datoen for utryddelsen.

Dagen før Purim er en fastedag som kalles Ta’anit Ester, Esters faste, som er til minne for de tre dagene Ester fastet før hun gikk inn til kongen.

På Purim er alle forpliktet til å høre lesing av Esters bok. Det er en tradisjon å trampe med beina, rope eller lage annet bråk hver gang navne Haman nevnes. Dette er for å "viske ut" Hamans navn.

Man er også forpliktet til å spise, drikke og å være glad. I følge Talmud, og senere tolkninger av tradisjonen, skal man drikke til man ikke vet forskjellen mellom "forbannet være Haman" og "lovpriset være Mordechai". Det finnes flere fortolkninger av hvor full en skal bli …

I tillegg er det vanlig å sende ut gaver med mat og drikke, og å gi gaver til gode formål. Blant ashkenaziske jøder er det vanlig å spise hamentaschen (haman’s lommer). Dette er trekantede små kaker fylt med syltetøy. Disse skal visstnok representere Hamans trekantede hatt.

Det er vanlig å holde en karnevallignende feiring på Purim, der en har skuespill, parodier på historien o.l.

Purim er ellers en helt vanlig dag der arbeid er tillatt (med mindre den faller på shabbat).

 

Godspeed

Webpastor B

www.agapesenteret.org

www.jesuspodkast.org

Reklamer

24. februar 2010 - Posted by | Israel, religion, Samfunn

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: