YeshuaBlokka

Nettverk for mennesker som har et forhold til Yeshua

Israel prøver å forstå Obama – mens usikkerheten øker

Hentet fra Israelrapport/Livets Ord Israe

 

Israelske myndigheter er bekymret etter at Obama-administrasjonen ved flere anledninger og på forskjellige måter har signalisert at USAs visjon angående Midtøsten kan være i endring – en endring som ikke løper parallelt med israelske mål. I en gratulasjonstale på Israels uavhengighetsdag, forsikret president Obama at «de dype vennskapsbånd mellom USA og Israel er like sterke og urokkelige som alltid.» Presidenten så fram til å fremme de to nasjonenes «felles interesse» og snakket om en omfattende fred i Midtøsten som også vil garantere Israels sikkerhet.

Men samtidig ønsker Obama-administrasjonen å endre en amerikansk føderal lov for å tillate overføring av penger til en mulig samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah i Det palestinske selvstyret (PA). Amerikansk lov forbyr enhver befatning med Hamas som er definert som en terrororganisasjon. Videre har USA også godkjent et stort våpensalg fra NATO-medlemmet Tyrkia til Libanon. Siden den libanesiske president Michel Suleiman flere ganger har truet med å stille den libanesiske hæren til disposisjon for Hizb’Allah i en eventuell konflikt med Israel, bekymrer selvsagt våpenleveransene regjeringen i Jerusalem. I tillegg presenterer den etterforskende nyhetskilden Debka File mistanker om at Obama har anmodet Iran om å få overføre amerikanske soldater til Afghanistan via iransk territorium. Dersom svaret er positivt, antyder Debka File, vil USA ha liten innflytelse til å stoppe Irans kjernefysiske program.

Kommentar:
Obama har ikke tilbrakt mange måneder i Det hvite hus, men har sendt tilstrekkelige signaler til at israelske myndigheter begynner å bli bekymret. Obamas politikk med forsøk på å inngå i dialog med ledere og enheter som Bush-administrasjonen betraktet som fiender, forstås av noen som et skritt fremover og som en mer sofistikert fremgangsmåte. Men andre innser at slike forhandlinger vil lede til amerikanske ettergivelser av en eller annen art. Frykten er at å gi avkall på det dype forholdet til Israel er en ettergivelse Obama er villig til å gi. De ovennevnte observasjonene synes å styrke en slik vurdering.

De ord og vendinger Obama brukte i sin gratulasjonstale kan høres beroligende ut, men er så generelle og overfladiske at de egentlig ikke sier noen ting. Når Obama snakker om «felles interesser», hvilken partner eller hvilken politikk refererer han til fra israelsk side? Det er en betydelig forskjell mellom den nåværende og den forrige regjeringens holdning. Og PA-lederne nekter å godta noe mindre enn hva den forrige regjeringen tilbød, tvert imot, de krever mer. Er det USA som definerer hva som menes med «felles interesser»?

Likeledes, hvem definerer Israel sikkerhetsbehov? En sekretær med kart over Midtøsten sittende komfortabelt i et kontor i Washington, eller innbyggerne i Sderot som stadig må springe i bomberom for å unnfly raketter? Til slutt, hva menes med «omfattende fred i Midtøsten»? Formelen siden Oslo-avtalen i 1993 har vært «Land for fred». Det mislyktes i Libanon. Det mislyktes i Gaza. Det lykkes ikke i PA-territorier. Men basert på nylige uttalelser er det fremdeles den eneste planen på bordet for Obama og Hillary Clinton. Ifølge den israelske utenriksministeren, Lieberman, må denne formelen forlates. Lieberman og Netanyahu er overbevist om at den store trusselen i Midtøsten er Iran. Vi synes å kunne se de første klare tegn på at USA og Israel leser kartet over Midtøsten forskjellig.

 

Godspeed

Webpastor B

www.jesuspodkast.org

Reklamer

1. mai 2009 - Posted by | Israel

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: